Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nehistoricky o historii

A co my, lidé „moderní“ doby zanecháme za svědectví o tom, jak žijeme, strádáme, co nás trápí, z čeho se radujeme, ale také co umíme, co jsme vynalezli, jak jsem v tom či onom oboru byli úspěšní?

Krásné prázdninové ráno, sluncem ozářená louka před víkendovou chatičkou. Vybíhá malá školačka, co si tam užívá prázdniny s dědečkem a babičkou a bosýma nožkama pobíhá v orosené trávě, tak pojď už Adélko, volá babička, snídaně je na stole! Adélka se vrátí do chatičky. Nedočkavý turista, co vstal brzy ráno prochází kolem a na louce vidí polámaná stébla, vidí, jak asi velké nožky to byly, jak jsou daleko a ví, že to bylo malé dítě a že to muselo být nedávno, co se takhle nožkama zapsalo do historie. Večer se zatáhne obloha, spustí vydatný déšť a ráno je louka zase jako vždycky, žádné stopy ze včerejška na ní nezůstaly, Adélčin zápis do historie Lidstva, Vesmíru byl velmi málo trvanlivý, jistě nechtěný, i jepice možná žije déle.

 Vesnice uprostřed Čech roku 1527 je rozrušena tragickou událostí, mladou ženu našli zavražděnou, její milý někam zmizel, průběh tohoto neštěstí se zdá být zřejmý, ale ženským mluvidlům to nedá a přetřásají událost celý den ze všech stran a možných pohledů až dlouho na pokraj noci. Před Františkem vyvstává důležitá povinnost, v zadní světničce svého domku uchovává obecní kroniku, je na něm, aby to, co se stalo, přesně a bez okolků pojednal, zapsal a uchoval na paměť nejen své, ale snad i budoucím generacím: "Dnes, 14. března L.P. 1527, v obci Líchnice, v domku č.p. 16 byla v časných ranních hodinách nalezena zavražděna místní občanka Amálie Nedopilová, dcera Josefa Nedopila a Marie Nedopilové tamtéž, na těle nebohé způsobeny četné rány ostrým nožem, který ponechán byl pachatelem na místě ... ", pero namáčené do kalamáře skřípe po papíru, tma noci houstne a kdesi za lesem se dá tušit vycházející Měsíc. Dlouhou chvíli to trvá, než je František se svým dílem hotov, pečlivě osuší vlhkost inkoustu, svůj text se zjevným zalíbením znovu pročte, únava dne ho zmáhá, je čas jít spát. I tato událost vchází do historie, tentokrát má šanci na víc než jenom jepičí délku, text pečlivě zapsaný na pergamenovém papíře může překonat staletí pokud .... pokud se hladové myši nerozhodnou zpestřit si jídelníček, pokud plameny válečného ohně neolíznou Františkovu chaloupku a nevypálí ji do základů i s textem v kronice, pokud o staletí později nějací vandalové si z hloupého rozmaru do stránek kroniky nebudou balit svačinu. Ale je možné, že někteří historikové budou mít štěstí, Františkovu kroniku naleznou, nechají zrestaurovat, přečtou, moudře a rozšafně budou pokyvovat hlavami, no ne, tady 14. března někoho zavraždili a několik stránek dozadu zpráva o veliké vodě, já vám řeknu pane kolego, ten rok 1527, to byl v Čechách pěkně neklidný čas. To nesmíme v naší dizertaci zapomenout zmínit, panečku!!

Ukvapenost, spěch, šeptané vzkazy, nervózní klapání sandálů, utrápené obličeje. Nádobky s mastmi, lektvary, tišícími prostředky, ruka lékaře nerozhodně pročesávající vlastní plnovous, dým a kouř vycházející ze skvostně vyzdobené místnosti. V dáli po zuby vyzbrojení vojáci, připraveni na vše, čekající na povely. Zmatek a napětí jaké tady dlouho nebylo, Není divu. Faraón umírá! Hodiny ubíhají, tma zahalí krajinu nekonečnou nocí až konečně první paprsky přicházejícího Ra vpadnou do země současně s žalostnými výkřiky a sténáním. Je po všem, vládce se vydal na cestu, ze které není návratu. Vládcova hrobka, ohromná masa kamení ukrývající ve svém nitru pohřební komoru je ovšem delší dobu připravena, mnoho dní nicméně trvá než tělo zemřelého po všech procedurách nutných k balzamování, nastoupí v doprovodu kněží a rodiny cestu do nitra hrobky. Na stěnách pohřební místnosti jsou již vyobrazeny chrabré činy vykonané nebožtíkem, ruka malíře doplňuje poslední kapitolky, aby zpráva o pozemské pouti byla dokonalá. Kameníci zazdí všechny otvory až po povrch tak, aby přístup k pohřební komoře nebyl patrný. A plynou léta, stovky let a tisíce je jich třeba, než lidé moderní doby hnáni touhou po vědění naruší klid zesnulého, elektrickými lampami osvítí dávné vzkazy na stěnách komory a než pochopí sdělení, která tam dávný předek zanechal. Mají jeho sdělení nějaký smysl pro naši dobu? Myslím, že ano, jsou to naše kořeny, naše minulost, umožní nám pochopit souvislosti dějinného vývoje, pochopit kdo jsme my sami, odkud jdeme a kam snad kráčíme. Zrcadlo, které nám z propasti věků nastavili.

                Hromada dříví připravená na ohništi se stává potravou pro plameny, ženy v hloubi jeskyně porcují maso určené na pečínku, psi okolo pobíhají a čekají na svoji příležitost zmocnit se nestřeženého kusu masa. Muži se starají o to, aby maso na rožni dostalo ten správný příděl plamenů a aby kousky z uloveného bizona nepřišly nazmar. Jejich stáda v okolní krajině jsou naštěstí početná a tahle snadná kořist je zárukou pohodlné obživy celého kmene. Všichni tohle vědí a potají doufají, že takhle se jim povede i v budoucnu. Snad proto nikdo nenamítá ani se po straně nepošklebuje, když štětce a barvy jednoho z nich na stěnu jeskyně přidávají malbu dalšího uloveného zvířete, a nejen to, i obrazy těch zvířat, které kmen jistě uloví i v budoucnosti. Kromě bizonů kmen loví i jiná zvířata, takže stěny příbytku jsou po letech pokryty pestrou směsicí tvarů a barev. Ano i tělesné tvary krásných žen se staly inspirací k zachycení na stěnách jeskyně. Historie se po čase pohne jiným směrem, jeskyně s malbami osiří, kmen se vydal za ještě lepším bydlem. A stane se, že přístup do jeskyně zavalí kameny a obrazy dávných událostí tak na mnoho tisíc let přijdou o své diváky. Až v moderní době se stane, že jedna zvídavá osmiletá holčička, Maria se jmenovala, zavede do těch míst svého tatínka, předvede mu své nálezy, vchod do jeskyně opět postupně zpřístupní a stanou se prvými novodobými obdivovateli díla starého mistra, mistrů. Ano, jde o sdělení, která přetrvala více než 15.000 let, která jistým dílem nikdy nepochopíme, ale která z velké části přesvědčivě ukazují, jak tehdejší lidé žili, jak asi mysleli, toužili, bavili se.

A co my, lidé „moderní“ doby zanecháme za svědectví o tom, jak žijeme, strádáme, co nás trápí, z čeho se radujeme, ale také co umíme, co jsme vynalezli, jak jsem v tom či onom oboru byli úspěšní? Kolik milionu stránek textu dnes Lidstvo vytvoří za den? Kolik desítek miliónů fotek z mobilů a fotoaparátů každý den nacvakáme a uložíme do neustále rozměrnějších pamětí? Fotek, které mohou dopodrobna mapovat každý náš pohyb, každý prostor, ve kterém se ocitneme, každý záchvěv naší nálady. Je vůbec v lidských silách nahlédnout do takto vytvářených historických záznamů? Pravděpodobně existuje velká šance, že záznamy o stavu světa, které dnes vytváříme mohou přetrvat statisíce let, pokud mezitím do Země třeba nešťouchne nějaký meteorit velikosti malé planetky. Bude vůbec někdo, kdo bude schopen, ochoten, mít zájem se v této neskutečné megahromadě historických záznamů brodit? A najde tam něco zajímavého? Já věřím, že ano, že má smysl uchovávat následujícím pokolením vše, co jsme schopni uchovávat, děj se, co děj. A je už na nich, jak s tím naloží. Zda se z toho poučí, jako my třeba z maleb na stěnách Altamiry nebo z díla venkovského kronikáře. Anebo se na to vykašlou a jedním stisknutím tlačítka Del se celého břemene historické zátěže nebo moudrosti zbaví. Taky dobře!!

Autor: Vladimír Vérosta | středa 8.8.2018 9:25 | karma článku: 7,02 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Vladimír Vérosta

O užovkách a o kobrách

Shodil by mne se schodů a nedivil bych se a docela bych to musel i přijmout jako obrácenou stranu mince, na jejíž jedné straně je napsáno „svoboda projevu“ a na druhé pak “zodpovědnost za vlastní činy“.

4.11.2020 v 7:08 | Karma: 9,13 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Balada o levém pruhu.

"Dědo pusť rádio", zazní prosba ze sedačky na zadním polstrování, stisknu knoflík a místo kýžené hudby je tam diskuze, jak ti řidiči na dálnici jezdí mizerně, že svou stořicítkou trčí v levém pruhu a zdržují.

1.9.2020 v 7:22 | Karma: 16,02 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Zatracený závory jsou vinny.

Máte pravdu, blikající červené světlo znamená, že na koleje se vjet nesmí! Ale proč tam jsou teda ty závory? Jakou maji roli, jakou funkci??

7.9.2019 v 7:02 | Karma: 16,36 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Daně?

Do odstavce o rozkrádání daní bych zařadil i případy, kdy se za naše peníze postaví cyklostezka tak nevhodně, že na ní nakonec nikdo nejezdí. Platit z veřejných peněz profesionální sport je ovšem darebáctví.

23.5.2019 v 9:19 | Karma: 15,63 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Fotovoltaika?

Dovedu si představit hutníky, umělecké kováře a podobné řemeslníky, jak za jasného bílého dne silami FVE taví a posléze odlévají svoje kovy do forem, tohle použití je jistě zcela efektivní a možné.

13.5.2019 v 7:27 | Karma: 26,97 | Přečteno: 847x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vladimír Vérosta

Elektromobilita?

Budu počítat s krotkým autem, které má motor 50 kW, ročně s ním jeho majitel ujede 10.000 km a to průměrnou rychlostí 50 km/hod.

9.5.2019 v 17:24 | Karma: 37,64 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vladimír Vérosta

Už vím jak to je!!

Aby mi začalo být jasno, jak ve skutečnosti vypadá svět okolo nás, nezbylo mi nic jiného než se pořádně a zhluboka ponořitt do přehršle aktuálních zpráv

24.4.2019 v 8:21 | Karma: 7,44 | Přečteno: 302x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Tenký led

Jeden muž nebo jedna žena mohou, jsou schopni v průběhu svého života založit i více rodin s dalšími partnery. A kvituji s povděkem, že dnes se u dětí nijak nesleduje, zda jeho rodiče jsou či nejsou manželé.

3.8.2018 v 13:52 | Karma: 10,45 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Zlatá pohoda

a už se mi cosi třpytí v pohárku, u stolků, na lavičkách nebo jen tak na schodech o fontánky starší, mladší, rodinky s pobíhajícími dětmi, nad západním obzorem se sluníčko pomalu sklání nad svým denním údělem, zlatými paprsky

21.7.2018 v 6:13 | Karma: 7,03 | Přečteno: 205x | Diskuse| Letní povídka

Vladimír Vérosta

Na spolužáky

Vím, že mít auto je výhodné. Vím, že létat letadly taky přináší značné výhody. Jaké jsou ale výhody vlastnictví zbraní k osobní obraně? Ví to někdo? Slyšel někdo o nějakém pozitivním případu?

17.2.2018 v 8:53 | Karma: 7,99 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Konec prskání

To bylo prskání kvůli přímé volbě prezidenta! Hlavně té první. Není pro národ, lid, stát, nic horšího než jednotná národní fronta, než das Volk sjednocený fýrerem, než jednotně freneticky tleskající ručičky kimčongunových nevolníků.

29.1.2018 v 6:48 | Karma: 19,48 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Estráda

Směsice kandidátů nabývá s každým novým zájemcem na různorodosti a lid v podhradí se začíná bavit Šaškovy kejkle blednou ve světle dramatu, které se hrozivě přibližuje. :-)

14.11.2017 v 5:56 | Karma: 13,62 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Vladimír Vérosta

O Romech. Pokřiveným pohledem.

Přirovnal Romy k medúzám. Ministerský náměstek Novotný dostal výtku a přijde o odměny píše tisk. Čas od času se "problém" s tímto etnikem objeví jak olej na hladině, aby pak vše zase utichlo. Tak "o nich" upustím pár řádků.

17.9.2017 v 7:30 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Kvóty

Když někdo slušně přijde, zaklepe, představí se, předloží doklady své totožnosti a splní jakási rozumná kritéria, tak má jistě v Česku dveře otevřené.

4.9.2017 v 12:48 | Karma: 30,56 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Kdo jste Kdo jsem? Ten otazník mi chyběl, protože smysl větičky tkví v sebezpytavém dotazovaní. Sebezpytování jakožto očistná procedura, kterou lékaři duší doporučují každému provádět třikrát do roka a na lačno, stejně jako pobyty v hojivých lázních. Ovšem ouha sebezpytování může být zraňující a bolestné, vedoucí často až na samu hranici ztráty integrity, je to silný lék se kterým se musí zacházet opatrně. Kdo jsem? Odpověď neznám, ač se o ni pokoušívám. Což takhle vyslat Jungovy horníky do hlubin vlastního nevědomí, aby tam ve štolách zděděných archetypů zkusmo skládali roztříštěné části obrazu v pošetilé snaze sestavit puzzle na jehož lícní straně spatří kýženou odpověď? Marno, marno, vidím je jak se pomalu vynořují, unavení roztrpčení, někteří i vzteklí. Našli? Nenašli! Našli? Nenašli! Kdo jsem? Vyhýbavou odpověď lze sestavit negativním výčtem, kdo nejsem. Nejsem žena to vím jistě. Rozumím mapám a mluvím rozumně, nehádám se o chiméry nebo dávno vyčpělé grotesky. A potají zkoumal jsem odlehlá zákoutí měkkého břicha, zda se tam neskrývá příšera Uterus! Ne, není tam. Nejsem žena! :-) Kdo jsem? Zeptám se zrcadel, co visí mi na chodbě. Pokaždé odvracím zrak když míjím to místo. Sám sobě se nelíbím a čas jistě a neúprosně okrádá můj kdysi mladistvý půvab, pokud kdy jaký byl, a mění mne ve strašáka malých dětí. Nevím kdo jsem. Kdo jsem? Nakonec vzpomínám, někdo to rozlouskl, to je ono, babička se ptá vnuka: Honzíku kdo jsi?? A zazní správná odpověď: Ale babi to jsem přece já!! Teď nevím jestli to dalo těch alespoň sto znaků!?

Seznam rubrik