Elektromobilita?

9. 05. 2019 17:24:26
Budu počítat s krotkým autem, které má motor 50 kW, ročně s ním jeho majitel ujede 10.000 km a to průměrnou rychlostí 50 km/hod.

Zase se okolo mě prokmitlo téma přechodu ze spalovacích aut na elektrická, jo už vím, v Německu zasedala nějaká komise a cosi řešili, pro jistotu tam nepozvali nikoho, kdo autům rozumí.

Tak jsem se sám dal do uvažování, kolik asi energie by bylo potřeba, aby osobní auta v Česku mohla být elektrická a rozumně použitelná.

Budu počítat s krotkým autem, které má motor 50 kW, ročně s ním jeho majitel ujede 10.000 km a to průměrnou rychlostí 50 km/hod.

Těch 10.000 km ujede při rychlosti 50 km/hod za 10000/50= 200 hodin.

Tedy pokud se nemýlím, tak energie potřebná na provoz tohoto jednoho auta

bude rovna 200 hodin * 50 kW = 200 * 50 kWh = 10000 kWH = 10 MWh.

Ano tedy víme, že roční provoz jednoho jakéhosi průměrného autíčka vyžaduje 10 MWh energie.

A co celá Česká republika? Někde jsem četl, že prý je u nás tak asi 5 miliónů osobních aut a skoro bych tomu i věřil, budeme tedy násobit:

10 MWh * 5 000 000 = 50 000 000 MWh = 50 000 GWh, což je energie potřebná pro celou Českou republiku.

Velikost energie rovnající se 50 000 GWh si opravdu neumím představit ani v tom nejdivočejším snu, co si počít?

Zkusme tuto energii porovnat s tím, jaké množství energie umí dodat bloky elektráren, dejme tomu, že jako reprezentanta si vezmeme blok o výkonu 1000 MW.

Jakou energii nám dodá za rok?

Rok má prosím pěkně 365 dní, každý den 24 hodin, čili rok má 365 * 24 = 8760 hodin,

tedy jeden takový blok elektrárny nám za rok (při nepřetržitém provozu) dodá

876 hodin * 1000 MW = 876 000 MWh = 876 GWh.

A teď pozor!

Abychom pokryli roční energetickou potřebu všech našich českých autíček, která činí 50 000 GWh, pomocí bloků elektráren, co umí dodávat 876 GWh, tak obě čísla podělíme, 50000 / 876 = 57,07 = asi 50.

Omejvejte mně! Pro provoz současných osobních aut v Česku na elektřinu bychom potřebovali mít navíc 50 (slovy padesát) elektrárenských bloků, každý o výkonu cca 1000 MW, no Temelín má takové bloky dva, tedy by bylo potřeba postavit 25 nových elektráren, takových jako je Temelín.

Mně se dělá zle, nejspíš jsem se někde sekl v desetinné čárce a těch nových Temelínů by stačilo jenom dva a půl! I tak začínám být přesvědčen o tom, že elektromobilita je sen z Tisíce a jedné noci, alespoň po tu dobu, pokud Tesla, von Neumann, Einstein, akademik Wichterle či génius podobného formátu nevynalezne zdroje energie asi tak stokrát mohutnější a efektivnější, než jsou ty dnešní.

Ale třeba je to všechno nějak úplně jinak, nevím!

Autor: Vladimír Vérosta | čtvrtek 9.5.2019 17:24 | karma článku: 37.64 | přečteno: 1825x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 652

Kdo jste Kdo jsem? Ten otazník mi chyběl, protože smysl větičky tkví v sebezpytavém dotazovaní. Sebezpytování jakožto očistná procedura, kterou lékaři duší doporučují každému provádět třikrát do roka a na lačno, stejně jako pobyty v hojivých lázních. Ovšem ouha sebezpytování může být zraňující a bolestné, vedoucí často až na samu hranici ztráty integrity, je to silný lék se kterým se musí zacházet opatrně. Kdo jsem? Odpověď neznám, ač se o ni pokoušívám. Což takhle vyslat Jungovy horníky do hlubin vlastního nevědomí, aby tam ve štolách zděděných archetypů zkusmo skládali roztříštěné části obrazu v pošetilé snaze sestavit puzzle na jehož lícní straně spatří kýženou odpověď? Marno, marno, vidím je jak se pomalu vynořují, unavení roztrpčení, někteří i vzteklí. Našli? Nenašli! Našli? Nenašli! Kdo jsem? Vyhýbavou odpověď lze sestavit negativním výčtem, kdo nejsem. Nejsem žena to vím jistě. Rozumím mapám a mluvím rozumně, nehádám se o chiméry nebo dávno vyčpělé grotesky. A potají zkoumal jsem odlehlá zákoutí měkkého břicha, zda se tam neskrývá příšera Uterus! Ne, není tam. Nejsem žena! :-) Kdo jsem? Zeptám se zrcadel, co visí mi na chodbě. Pokaždé odvracím zrak když míjím to místo. Sám sobě se nelíbím a čas jistě a neúprosně okrádá můj kdysi mladistvý půvab, pokud kdy jaký byl, a mění mne ve strašáka malých dětí. Nevím kdo jsem. Kdo jsem? Nakonec vzpomínám, někdo to rozlouskl, to je ono, babička se ptá vnuka: Honzíku kdo jsi?? A zazní správná odpověď: Ale babi to jsem přece já!! Teď nevím jestli to dalo těch alespoň sto znaků!?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...